Video recruitment breekt door

18 december 201514

De CEO van Cammio deelt zijn visie

Er wordt al veel over geschreven: video recruitment. Mocht je er dit jaar nog geen aandacht aan besteed hebben, dan wordt het in 2016 toch echt tijd om er tijd voor vrij te maken en de mogelijkheden scherp op je netvlies te hebben. Wij interviewden Walter Hueber, CEO van Cammio. Uiteraard op video! Maar voor degene die liever leest, de uitgeschreven tekst vind je onder de video.Wat is de toegevoegde waarde van een video recruitment?

Met een video interview kun je vroeg in het selectieproces persoonlijkheid toevoegen aan het CV. Waar traditioneel primair werd geselecteerd op CV, en misschien een telefonisch interview, zie je nu dat er eerder meer informatie verzameld wordt zodat de juiste kandidaten eerder kunnen worden geselecteerd. De eerste indruk vindt dus niet pas plaats in het eerste gesprek op lokatie. Wij geloven in de combinatie van video pitch, automated interviews en live interviews binnen 1 platform met flexibele settings in verschillende delen van het proces. Zo kun je per procedure of zelfs per kandidaat het interview format inzetten dat het beste bij die situatie past. Daarmee zijn we dus altijd fit-for-purpose. Bij retailers zoals Hunkemöller en Etam Groep kunnen we een applicant to hire ratio bereiken met een strak ingericht proces dat 6 to 7 keer hoger ligt dan een traditioneel proces. Simpel gezegd zijn we dus in staat om de juiste kandidaten geautomatiseerd uit te selecteren en de efficiëntie in het proces significant te verhogen.


Welke kansen laten bedrijven onbenut als ze hier niets mee doen?

Wat wij bij de start van Cammio in 2013 veel hoorden was dat recruiters bang waren het persoonlijk contact te verliezen met de kandidaat. Dat is echt een misconceptie. Met video interviews biedt je een service aan kandidaten. Zij krijgen een kans zichzelf te presenteren die ze voorheen niet kregen en hebben ook voordelen als het gaat om reistijd en flexibiliteit bij het inplannen van interviews. Al onze opdrachtgevers hebben nog steeds gesprekken met kandidaten, maar dan aan het einde van het proces en met beter gematchte kandidaten. Inmiddels is dat gelukkig wel duidelijk. Wat we overigens ook zien is dat video interviews voor de hiring manager een licht verslavende werking hebben. Als video interviews eenmaal worden ingezet, wil men vaak niet meer zonder. We zien ook vaak dat de relatie tussen recruitment en hiring manager verbeterd omdat de hiring manager nu eerder kan worden betrokken zonder dat er extra tijd wordt gevraagd.


Zitten kandidaten er wel op te wachten? Schrik je kandidaten niet af?

Voor veel kandidaten is het vaak nog de eerste keer dat ze worden uitgenodigd voor een video interview, ook al veranderd dat snel met het aantal bedrijven dat inmiddels structureel video interviews als selectie instrument inzet. Communicatie is dus belangrijk zodat kandidaten niet 'verrast' worden door een video interview en zich goed kunnen voorbereiden. Voor veel kandidaten is het ook duidelijk een kans iets meer van zichzelf te laten zien. Waar voorheen 2-3 kandidaten op interview werden uitgenodigd uit tijdgebrek, worden nu soms het dubbele aantal kandidaten uitgenodigd voor een online video interview. Wij bieden met Cammio duidelijke tutorials voor kandidaten, maar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld alvast op howtovideointerview.com je voor te bereiden met een eerste oefen0interview. Steeds meer kandidaten maken ook gebruik van onze mogelijkheid op onze sites gratis een video pitch van zichzelf op te nemen en daarmee te solliciteren.


Hoe makkelijk is het eigenlijk? Is het niet veel werk voor de werkgever?

Selectie met video interviews bespaart juist veel tijd in het proces bij de werkgever. We hebben met Cammio inmiddels veel ervaringscijfers beschikbaar in verschillende sectoren en kunnen daarmee bij een nieuwe opdrachtgever duidelijk de verwachte tijdsbesparing in kaart brengen. Door telefonische interviews te vervangen door automated video interviews is gemiddeld een tijdsbesparing bij de recruiter mogelijk van meer dan 60%. Ook verderop in het proces bij de hiring manager wordt tijd bespaard, omdat er beter gematchte kandidaten op gesprek komen. We zien ook dat het verloop teruggaat, ook al wordt dit nog niet bij al onze opdrachtgevers goed doorgemeten.


Wat zijn momenteel de belangrijkste trends als het gaat om video recruitment?

Mobiel: We zien dat mobiel democratiseert in het video interview. Steeds meer kandidaten (jong en oud) hebben geen beschikking over een PC of laptop. Gemiddeld wordt inmiddels 27 procent van de interviews op Cammio al op de mobiel op tablet gedaan. Op sommige projecten is dat zelfs meer dan de helft van de kandidaten en deze trend zal alleen maar toenemen. Het is overigens een fabeltje dat dit alleen maar voor jongeren geldt. We zien deze trend in alle leeftijdsgroepen.

Assessments: Steeds vaker wordt het video interview ingezet in combinatie met een assessment of zelfs als stand-alone assessment. Je kunt met een video interview natuurlijk prima achterhalen of iemand over de juiste mondelinge taalvaardigheden beschikt bijvoorbeeld. Ook kun je een automated interview zo inrichten dat je vragen koppelt aan competenties en zo gestructureerd een kandidaat kunt beoordelen. Wij werken inmiddels ook veel samen met e-assessment leveranciers om onze expertise op het gebied van video interviews te combineren met hun expertise op het gebied van testen.

Top